Home > Agenda > Openstellingen

Openstellingen in Mei

“Proef de geur van de meimaand”.
Op de zondagmiddag 4, 11, 18 en 25  mei bestaat er weer de mogelijkheid om een bezoekje te brengen aan ut wilde bloemenhart van west Brabant. Een plekske waar stilte, vredigheid en geborgenheid heerst.
 
In de maanden mei, juni, juli en augustus is ut Paradeske iedere zondagmiddag tussen een en vier geopend.
Deze wilde Bloementuin toont een afspiegeling van het Brabantse landschap met zijn begroeiing van wilde bloemen van rond de vijftiger jaren. De 20.000 vierkante meter grote tuin is aangelegd en wordt nog steeds onderhouden en beheerd door mensen van de Sociale werkvoorziening in Roosendaal. Hun kunstwerk is een van de allermooiste wilde bloementuinen in Nederland en Vlaanderen.
Een stukje Brabants landschap uit de geboortestreek van Vincent van Gogh, waar hij ooit zo van genoten heeft. De tuin, zou voorzien van een lijst, het enige levende schilderij van Vincent van Gogh kunnen zijn.

De warme gele bloemen van de gewone brem, gaspeldoorn en stekelbrem zetten de tuin in brand. Gehuld in bronsgroen vieren de eiken het voorjaar. Een nader onderzoekje leert de bezoeker dat dit de bloeitijd van de eiken is. Her en der liggen prachtige kussens van het haarmos uitgedost in de fraaiste kleuren brons, goud en groen.
Op vochtige plekjes bepalen de lila pinksterbloemetjes en het zachte roze van de echte koekoeksbloem de kleur.
De witte kussentjes van akkerhoornbloemetjes liggen naast de ogenblauwe van de gewone ereprijs.
Op schaduwrijke plekjes vermengt het wit van de grootbloemmuur en look zonder look zich met het aparte rood van de dagkoekoeksbloemen en het in ons land helaas zeldzame knikkend nagelkruid.
Op zonnige dagen stoeien verliefde vlinders en waterjuffers.
Het kleurenaspect van het Kalkgrasland wordt nu bepaald door de zwavelgele bloemetjes van de muizenoortjes.
Het is een waar genoegen om via het Korenakkerpad de geur van het bloeiende koren op te snuiven en de eerste klaprozen en korenbloemen te ontdekken. De geur van het koren roept voor vele bezoekers beelden op uit hun jeugd.
Reden genoeg om een bezoekje aan de heemtuin te brengen.
Een aantal Heemtuinvrijwilligers zijn gaarne bereid om u te ontvangen en zonodig uitleg te geven.

De heemtuin is op zondag tussen 13.00 -16.00 uur geopend.
Vanaf maandag t\m vrijdag is de heemtuin tussen 09.00 - 16.00   uur geopend.
Voor groepen bestaan er mogelijkheden om door een gids te worden rondgeleid.
Deze groepsrondleidingen kunnen alleen op afspraak.