Home > Agenda > Openstellingen

Openstelling op 4 mei '14

130505.JPG

Proef de lente in het Klein Paradeske.

Op zondagmiddag 4 mei a.s. staat de poort van de Heemtuin, tussen
13.00-16.00 uur weer wagenwijd open.

Deze Brabantse natuur en landschapstuin is de afspiegeling van het Brabantse landschap met zijn begroeiing van wilde bloemen van de vijftiger jaren.
De heemtuin heeft de gemeente Rucphen mede op de kaart gezet.

Het is een vredige, rustige en kleurrijke ontmoetingsplek waar mensen lekker met elkaar kunnen buurten.

Het West Brabantse Bloemenparadeske is nu echt in voorjaarsstemming.
Het zijn de statige wilde krieken die met hun witgeaderde bloemen het vele wit deels hebben overgenomen van de krent. De inlandse vogelkers voegt daar zijn wit en geur aan toe.
Op en rondom  in de Flora en Fauna muur bloeit de zoetgeurende muurbloem.
In het Sijpelbeekje, dat nu omzoomd wordt door kievitsbloemen en dotters sijpelt het heldere water als een zilveren lintje in de richting van het Venneke, waar de groene kikkers hun kwaakconcerten houden en straks de kikkerliefde bedrijven.
In het Olle Weggeske bloeien slanke en stengelloze sleutelbloemen met het zachtste geel. Op deze intieme plek pronkt de daslook met zijn zuivere witte sterachtige bloemen. Deze lelieachtige looksoort werd vroeger door mensen als alternatief voor ui en sjalot gebruikt. Tegenwoordig is het een beschermde soort.
In het Kalkgrasland bloeit nu de echte sleutelbloem met zijn dooiergele bloemen. Vanuit de omgeving van de Tasbáárg en de Anne Frankboom krijgt de bezoeker een schitterend uitzicht over het Venneke en het Rivierengebied.
In het Beekboske ontmoeten we de met witte bloemen getooide bosanemoon, opnieuw de slanke sleutelbloem, de zich uitrollende varens en het  in ons land zeldzame knikkende nagelkruid hele aparte bloemen en roodbruine kleur. In de nu nog bruingroene heide valt de brem en de gaspeldoorn op. In het bos bloeien dagkoekoeksbloem en bergvlier. Overal in de tuin bloeien de bosviooltjes met hun lichtblauwe bloemetjes. Ook deze keer wordt u ontvangen door een aantal Heemtuinvrijwilligers die het op 25 zondagmiddagen mogelijk maken dat u de heemtuin kunt bezoeken.
Na uw kuierke kunt u onder het genot van een kommeke koffie, thee of een vruchtensapje nagenieten van al het moois.

De heemtuin is van maandag t\m vrijdag tussen 09.00-16.00 uur geopend.
Tevens biedt de heemtuin de mogelijkheid aan groepen om door ervaren gidsen te worden rondgeleid. Deze rondleidingen kunnen alleen op aanvraag
De toegang is niet gratis. Meer weten 0165 343014.
Internet www.heemtuinrucphen.nl e mail heemtuin@heemtuinrucphen.nl                   
De Heemtuin ligt aan de Baanvelden 12 in Rucphe
n.