Home > Activiteiten

Koorepikke in ut Klein Paradeske.

DSC03734.JPG

Zondag 28 juli 2013.
“Koorepikke in ut Klein Paradeske.”

Het koorepikke en alles wat daarbij komt kijken was tientallen jaren geleden in West-Brabant een dagelijks schouwspel dat zich in de oogstmaanden juli-augustus afspeelde tussen alle steden, dorpen en bossen op het platteland van West-Brabant en Vlaanderen. Anno 2013 heeft de zeissie, zigt, schoof en opper op de meeste plaatsen plaats gemaakt voor combines en andere grote landbouwmachines.

Op zondagmiddag 28 juli 2013 stond de Heemtuin Rucphen vanaf 13.00 uur echter geheel in het teken van het ouderwetse koore oogsten het zogenaamde Koorepikke.
Elk jaar opnieuw vragen bezoekers aan de Heemtuinmedewerkers of Heemtuinvrijwilligers of zij eens een “schoof koore” mogen pikken. Het zijn vaak bezoekers die vroeger zelf nog “koore gepikt” hebben of het nog uit hun jeugd kennen. Om aan deze vraag te kunnen voldoen heeft de Heemtuin de mogelijkheid om een beperkt aantal bezoekers in de gelegenheid te stellen een “schoof”te pikken. Zij moesten zich van te voren wel aanmelden en moeten zelf voor veilig schoeisel zorgen.

Op de Koorepik-middag verzorgde het KBOZ-koor uit Zegge twee optredens.

Hieronder een aantal foto's gemaakt door vrijwilliger Jan Nuijten.

Foto: Jan Nuijten
Foto: Jan Nuijten Foto: Jan Nuijten Foto: Jan Nuijten Foto: Jan Nuijten Foto: Jan Nuijten Foto: Jan Nuijten Foto: Jan Nuijten Foto: Jan Nuijten Foto: Jan Nuijten Foto: Jan Nuijten Foto: Jan Nuijten Foto: Jan Nuijten Foto: Jan Nuijten